Herr og fru Stoneman – det vil si Stig og Lillian Larsen – er på vei for å hente en 30 kg stor Ametystgeode da jeg snakker med de på telefon. Den store, flotte steinen skal trekkes blant alle besøkende til Steintreffet på Eidsfoss til helga. Siden inngangen til treffet er gratis er dette en unik mulighet til å skaffe seg noe helt spesielt – og det helt gratis.

Det er i år 17.gang NAGS (Norske Amatørgeologers Sammenslutning) samles til Steintreff på Eidsfoss. Det var tidligere en ambulerende messe som gikk rundt omkring i landet, men de siste 17 åra har de altså valgt og gjøre det uformelt og koselig. Da er Eidsfoss midt i blinken. Det forteller Stig Larsen, selverklært steingal og pressesjef for Steintreffet.

I tillegg til steinutstillere og steingale er det også lagt opp til mange aktiviteter for barna. Blant annet smykkesteinvasking, metallsøking med metalldetektor og «Din nabo er en drage» – som er et eget opplegg fra Naturvernforbundet hvor barna samler insekter og dyr i Eikern. Og alt er gratis!

Stig Larsen reklamerer ivrig for Steintreffet. «Dette er et tilbud til alle som er nysgjerrige på naturen. Hva som finnes under føttene våre er et skattekammer som de fleste kan lite om. Kom til Eidsfoss for å utvide horisonten når det gjelder kunnskapen om hva vi bor på. Vi er et koselig familiearrangement som har noe å tilby alle. Ikke minst GRATIS ADGANG. Vi er et av få arrangementer i våre dager som har dette. Her kan du kombinere badebukse med kunnskapservervelse».

Årets hovedtema er kobber. I tillegg til at kobber er trendy på interiørmarkedet om dagen, finnes det spesielt mye av det i Holmestrand og Horten. Kobber danner mange fine mineraler og finnes i hele området rundt oss. Utstillerne på Steinmessa i år har med seg «stuffer» med kobber. Det betyr, for oss uinnvidde, stein med kobber i. Plakatstuff (steinen som er avbildet på plakaten – red.anm.) er fra Løvøya ved Horten.

U.t. har et siste spørsmål- Hvilken stein egner seg best til fiskesprett? Stig Stoneman Larsen trenger ikke lang tid til å svare. «Det må være skifer og kalkstein, som lager flak. De finner du nord i Eikern. Spesielt ved Gunhildsrud og Østerud.»

Så da er det ingen tvil da – kom til Eidsfoss i helga!

 

 badehuset_01