Skip to Content

Skibergfjell er kanskje ikke et imponerende fjell men utsikten er fantastisk.  Fjellet har flere topper og det er vel kanskje det som gjør den litt knausete. På en av dem er det en åttekantet granittstein oppført i 1877 som et trigonometrisk punkt. Søylen er vakker i seg selv. Her er det også en bygning og et antenneanlegg som i dag styrer ulike funksjoner i kraftproduksjonen. Fra denne nordøstlige delen av platået har du flott utsikt over Oslofjorden helt til Færder fyr, svenskekysten, Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten.

Det er likevel på Vestfjellet, den sørlige delen av platået som har den flotteste utsikten. Denne toppen ligger under en kilometer sørvest for granittsøylen og har en utrolig fin utsikt mot de dype skoger rundt Øksne, Hajeren og resten av de veldige skogene mellom Lågen og Eikeren. I bakkant ser du Skrimfjell og Lifjell.

Det er Holmestrand og Omegn Turistforening som har blåmerket stien opp til Skibergfjell. I tillegg har de produsert et gratis turkart over området som du finner i kasser ved parkeringsplassene langs Grønntjernveien. Rundløypa er ca 9 km og starter på parkeringsplassen som ligger på ca 410 moh. På veien passerer du Gausesetra, før nedturen går over Vestfjellet og krafthytta Dovrehallen. Turen tar ca 2 timer tur/retur. Husk at Grønntjernveien er en privat bomvei (80 kr) som stort sett er vinterstengt. Veien åpner når snøen går. Hør med lokale kjentfolk eller sjekk Facebook-gruppe for Grøntjernveien

Det årlige «Hof-toppers» som arrangeres i bygda andre helga i august, har Skibergfjell på 632 moh som første topp å bestige. Startskuddet går fra ca 100 moh ved Hof Skole. Dette er et duathlon-løp og en opplevelse som anbefales enten om du er deltager eller tilskuer. Meld deg på her.

hoftoppers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde: Pål Sandlund

 

 

Skibergfjell har lenge blitt regnet for Vestfolds høyeste fjell, med sine 632 meter, men da Kartverket nylig gjorde oppmålinger, fant de ut at det var Vestfjellet, med sine 633,85 meter, som rettmessig skal inneha denne tittelen. Toppene ligger rett ved siden av hverandre og er begge populære turmål. Les artikkel om Kartverkets oppdagelse

Bildet er tatt fra åsen på øst-sida av Eikeren.

image description
Back to top