Spansk gitar- og vokalmusikk

I vakre omgivelser på Eidsfos Hovedgård vil Jarlsberg Vokal og Runar Kjeldsberg (gitar) fremføre musikk med røtter i den spanske andalusiske folkemusikk og sigøynertradisjonen (Cante Jondo/ Flamenco). Med mulighet for også å kunne kjøpe noe godt å spise og drikke, ligger det an til å bli en avslappet og sjelfull kveld!
Billetter: 250,- (Barn u. 16 år gratis) Billetter kan kjøpes her eller i døra.
Musikken som skal fremføres:
Mario Castelnuovo -Tedesco (1895-1968): “Romancero Gitano – syv dikt av Federico Garcia Lorca.” (1951)
Antonio José (1902 -1936): 1. sats fra «Sonata para Guitarra».
Federico Garcia Lorca (1898-1936): Sanger fra “Canciones Espagnolas Antiguas”

Utøvere

Runar Kjeldsberg: Gitar
Jarlsberg Vokal: May-Britt Forberg, Runa Skramstad, Alexander Cadden og Svein Tore Ringøen.
Anne Lise Sydnes: Leser noen av Lorcas dikt, gjendiktet av Ragnar Hovland og Tove Bakke.
Litt om komponistene og lyrikeren Lorca
Det unike hovedverket «Romancero Gitano – syv dikt av Federico Garcia Lorca» er skrevet for gitar og SATB. Komponisten Mario Castelnuovo-Tedesco (italiensk for Castilla Nueva) var en av de mest produktive komponistene i det 20. århundre. I to generasjoner var hans spansk-jødiske familie på flukt, først fra Franco-styret til Italia og deretter fra Mussolini til Amerika. Han følte seg derfor dypt knyttet til Granada og Lorcas verk. Musikken er forankret i «Deep song» og «Flamenco», en tradisjon som både er meget rytmisk og tonalt variert og dessuten svært følelsesladet.

Komponisten

Federico Garcia Lorca fra Granada, regnes som Spanias betydeligste dikter og dramatiker fra det 20. århundret. I tillegg til sin dikting var han også maler, pianist, komponist og en nær venn av Manuell de Falla. Deres felles prosjekt ble å berge den «andalusiske sangtradisjonen». Selve gjennombruddet kom med «Romancero Gitano» i 1928. Samlinga med sigøynerballader ble enormt populær og er en av de spanske bøkene som har solgt mest noen gang. Noe av det som karakteriserer hans poetiske og dramatiske verden er den dominerende plass menneskesinnets elementære drivkrefter inntar: kjønnsdriften, morsinstinktet, slektsfølelsen, herskelysten, dødsangsten og dødslengselen. I hans verker står sigøynerne som symboler på disse kreftene. Når instinktene støter sammen med det ordnende samfunns lover, fører dette til tragedie.
Lorca var homofil og gjorde det svært klart at han stod på de undertryktes og svakes side mot all overmakt. Han var avantgarde og medlem av 27-generasjonen. Selv oppfattet han seg som upolitisk og uttalte seg heller ikke politisk i sine verk. Han sa; «Jeg er først og fremst verdensborger og bror til alle». Fascistene mente noe annet, og han ble henrettet i Granada i begynnelsen av den spanske borgerkrigen i august 1936. Lorcas verk var forbudt i Spania under Franco -styret.
Antonio José Martínez Palacios, kjent som Antonio José, kom fra Burgos. Maurice Ravel skal visstnok ha uttalt om Antonio José: «Han vil bli den spanske komponisten i vårt århundre». José led imidlertid samme skjebne som Lorca og ble henrettet i 1936. Musikken hans lå deretter glemt til 1980-tallet. På denne spansk romantiske aftenen spilles hans mest kjente verk «Sonate for gitar».

Om musikerne

Runar Kjeldsberg er en nasjonal og internasjonal renommert gitarist med base i Vestfold. Han spiller jevnlig konserter og har gjort en rekke kritikerroste innspillinger. Som første gitarist i verden har han spilt inn samtlige kjente soloverk av komponisten François de Fossa 1775-1849. Et prosjekt som har tatt opp 5 år av Runars musikalske virke. Prosjektet ble støttet av Statens kunstnerstipend og har resultert i 5 CD plater og nesten 4 timer med innspilt og utgitt musikk.
Kjeldsberg er kunstnerisk leder for Nova Vita, et ensemble som tar for seg gitarens rolle i kammermusikk på tidlig 1800 tall.
Runar har turnert verden over (fra Canadas vestkyst til New Zealand) både som solist og kammermusiker. Av nåværende kammermusikkprosjekter nevnes: Die Schöne Müllerin i scenisk versjon av Tom Guthrie med Bjarte Eike og Barokksolistene. The Lodger; live stumfilmmusikk med Randall Avers, Ole Martin Huser Olsen, Tim mc Veigh Pedersen og Jan Clemens Carlsen.
Som musikkstudent fikk Runar æren av å studere med Carlo Marchione, Alexis Muzurakis, Gerard Abiton og Jan Erik Pettersen ved noen av de mest prestisjetunge gitarklassene i Europa. Under studiene mottok han flere priser fra internasjonale gitarkonkurranser.
Runar spiller på gitarer av Leonardo Michelin Salomon, og har samarbeidet tett med han i sitt håndverkstipendiatarbeid med reproduksjon av romantiske gitarer, samt utvikling av et nytt moderne gitardesign. Disse kan høres på: youtube.com/runarkj
Jarlsberg Vokal ble dannet i desember 2015 og består av profesjonelle sangere primært fra Vestfold. Ensemblet denne høsten består av May-Britt Forsberg Hovdenak (sopran), Runa Skramstad (mezzosopran), Alexander Cadden (tenor) og Svein Tore Ringøen (bassbaryton).
Vokalensemble beskjeftiger seg hovedsakelig med det klassiske ensemblerepertoaret, fra renessanseverk til samtidsmusikk. Sangerne har ulike musikkstudier bak seg, men alle deler et felles hjerte for ensemblesang.
May Britt Forsberg Hovdenak (sopran) er en aktiv frilanssanger som foruten i Norge har konsertert i USA, Russland, Tyskland og Nederland. Hun begynte sangstudiene i 1993 ved Høgskolen i Stavanger avdeling for kunstfag, med Marit Storækre som lærer. Videre tok hun masterstudie i opera ved The New Opera Academy i Nederland, i tillegg til utøvende diplomstudier ved The Royal Conservatory in The Hague. Hun avsluttet studiet våren 2001 med utmerkelse. Hun har jobbet med musikere og dirigenter som Paul McCreesh, Elly Ameling og Håkan Hagegård.
Runa Skramstad (mezzo) har virket som kantor på Nøtterøy, domkantor i Tønsberg domkirke, sanger, kordirigent og pedagog i Vestfold siden 1989. Hun studert kirkemusikk ved Trondheim musikkonservatorium og Griegakademiet. Senere studerte hun hovedfag i korledelse ved Norges Musikkhøgskole med Stefan Skjöld og Grete Pedersen og senere PPU med sang som hovedinstrument. Hovedsakelig beskjeftiger hun seg nå som lektor på musikklinjen ved Sandefjord videregående skole.
Alexander Cadden (tenor), nå bosatt i Porsgrunn, begynte å synge som korgutt St Paul’s Cathedral i Dundee, Skottland, hvor han senere ble Head Chorister. Studerte musikk ved universitetet i Edinburgh og Royal College of Music i London.
Som solist har han en bred erfaring, fra mange operaroller, til barokk (brukt mye som evangelist i pasjoner) og lied-sanger. Som ensemblesanger har Alexander sunget med grupper som English Voices, The Choir of the Enlightenment, the Dunedin Consort og London Voices. Sistnevnte han han spilt inn filmmusikk til flere store filmer med, blant annet de tre siste Harry Potter filmene og The Hobbit.
Svein Tore Ringøen (bassbaryton) har sin musikkfaglige bakgrunn fra institutt for musikkvitenskap ved universitetet i Oslo. Han har sunget i Oslo kammerkor og Det Norske Solistkor og studert kordireksjon hos Grete Pedersen. For tiden er han dirigent for Tønsbergs sangforening, og underviser ved musikklinjen på Greveskogen videregående skole.