Tekst og bilder: Christine Rødal

De sitter ofte på skjæret utafor Hesthammarøya, og du lurer på om det var ytterst i havgapet du egentlig hadde flytta når du kjører oppover langs Eikern. Med vingene på tørk og i velkjent positur sitter storskarven og forbauser mang en bilfører langs riksvei 135 i indre Vestfold.

Når det er isfritt i Bergsvannet sitter de også på skjæret utenfor Røedsøya, og denne mai-morgenen fikk jeg foreviget skarven som satt på en trestokk utenfor Bjørkøya.

Den første pålitelige observasjon av skarven i Eidsfoss ble forøvrig gjort en høstdag allerede i 1995. Da var en av stedets unge og lovende jegere på storfugljakt i Bergsmyra. Overraskelsen var stor da det viste seg at tiuren han skøyt, var en skarv.

Mellomskarv, Phalacrocorax carbo sinensis, er en underart av storskarven. De siste årene har storskarven blitt ganske vanlig i innlandet. Den spiser kun fisk og mindre vanndyr, helst en halv kilo hver dag, og er avhengig av isfrie vann. Nedgang i fiskebestanden langs kysten kan være noe av årsaken til at den har beveget seg til nye områder for å jakte. Skarven kan dykke helt ned til 20-30 meter (men vanligvis 2-3 meter) og ser like godt over som under vann. Det ytterste fjærlaget trekker til seg vann som gir tyngde, og svært god fart på sin jakt under vann. Dette er grunnen til at den ofte sees med vingene på tørk på skjær og påler.

Men skarvens inntog i innlandet er ikke udelt positiv. I andre skandinaviske land har skarven ført til stor nedgang i bestanden av laks og ørret. Og danske forskere forteller om mellomskarv som har tatt gjedde på 3-4 kilo. Vi tør ikke tenke på hvilken sorg det vil være for de lokale, unge fiskerne hvis drømmen om storgjedda forsvinner. Eller at det skumle gjeddesivet mister sin mystikk og farmors gjeddekaker er historie.

Skarven i Eidsfoss er likevel et vakkert syn en mai-morgen der den sitter på en trestokk og nyter utsikten over Bergsvannet. Og jeg håper at den, som også kalles havets tiur (og ble forvekslet med en i Bergsmyra), fortsatt vil pryde skjæra i våre farvann en stund til.

Er du ikke videre begeistret for dette og/eller opptatt av viltforvaltning, kan vi opplyse om at jakttida for storskarv i området er fra 21.august til 23.desember. Ta kontakt med Eidsfoss Fisker og Jeger Forening.

Er du derimot en ivrig naturfotograf med god kameralinse – ta gjerne kontakt med redaktøren og send dine bilder av skarven i Eidsfoss til kontakt@visiteidsfoss.no

God (foto)-jakt!