Utstilling med Ingerid Kuiters på Galleri Gamle Eidsfos

Lørdag 26. juni kl. 13 åpner en ny utstilling på Galleri Gamle Eidsfos. Utstillingen er åpen kl 12-17 lørdag 26. og søndag 27. juni, torsdag 1. – søndag 4. juli og torsdag 8. – søndag 11. juli.

Ingerid Kuiters var 17 år da hun i 1957 kom inn på malerlinja ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Her tilegnet hun seg den japanske lakkmaleriteknikken som hun har videreutviklet gjennom hele sitt lange kunstnerskap og som utgjør en vesentlig del av hennes særegne billedspråk. Japanske lakkarbeider består av et beskyttende, dekorativt belegg som gir en blank finish for produkter som er laget av lær, tre, og metall.

På 70- og 80-tallet utfører hun store utsmykningsoppdrag i den japanske lakkmaleriteknikken, hvor de viktigste er Rica Park Hotel i Sandefjord, Granli psykiatriske sykehjem og Stokke Rådhus. Hun bryter opp det kvadratiske formatet og setter sammen ulike geometriske og organiske former i arkitektoniske komposisjoner som tilpasses rommet. Maleriene opererer i grenselandet mellom maleri og objekt og ansporer en sterkere dragning mot det tredimensjonale uttrykket. På 1990-tallet tar Ingerid opp den japanske lakkmaleriteknikken, men anvender den i en helt ny og skulpturell sammenheng. Hun finner trematerialer som drivved, gamle dører, ski, vaskebrett, brødspader eller andre bruksgjenstander som bearbeides med en dyp respekt for hvordan tidens tann og naturens prosesser har formet treverket. Hun viderefører sin lidenskap for folkekunsten ved å bearbeide objekter som gamle ski, bakespader, vaskebrett eller deler av gamle båter og ror. Kuiters objektmalerier har ofte en veksling mellom eventyraktige figurasjoner og dekorerte flater. Strukturene består ofte av gjentagende linjer eller prikker som omkranser de figurative elementene.

Ingerid har hatt en rekke separatutstillinger i Norge og utlandet og flere utsmykningsoppdrag, særlig i Vestfold. Hun har mottatt Statens garantiinntekt for kunstnere siden 1986. Hun ble tildelt Vestfold fylkes Kunstnerpris i 2000. Høsten 2021 viser NRK et TV-program om Ingerid og kunsten hennes. Ingerid Kuiters er en av de utvalgte kunstnerne som deltar på det nye Nasjonalsmuseets åpningsutstilling i 2022.

www.ingerid.com