Herskapelig historisk helaften på Hovedgården

Torsdag 25 oktober åpner Eidsfos hovedgård sine dører og byr på en tidsriktig og eksklusiv opplevelse, med meny og levende musikk fra tidlig 1800-tallet, spilt på historiske instrumenter som står i stil til de restaurerte stuene på den gamle herregården. Dørene åpner kl 18. Middag serveres kl 18:30.

NB: FÅ BILLETTER! Kjøp INNEN 23 OKTOBER. Her får du tak i billetter

Herskapelig meny inkludert

Menyen er laget av Helmut Hammerl, kokk og innehaver av restauranten på Hovedgården. Han har forberedt en meny som kunne vært servert på Eidsfos hovedgård på tidlig 1800-tall, da verkseierparet Peder og Marie von Cappelen bodde og underholdt sine gjester her. Maten er inkludert i prisen.

  • Helstekt fransk kylling, høstens grønsaker og trøffelpurre
  • Panna cotta med bringebær coulli
  • Kaffe

Musikk som forsterker den historiske stemningen

Urfremføring! Den klassiske gitaristen Runar Kjeldsberg fra Tønsberg og hans nye ensemble Nova Vita er et helt nytt Vestfoldbasert ensemble, som spesialiserer seg på den tidlig-romantiske perioden. Første halvdel av 1800-tallet var en turbulent periode, da Norge fikk sin egen grunnlov og Europa var preget av den franske revolusjonen og de påfølgende Napoleonskrigene. Også i musikklivet skjedde store endringer. Instrumenter forsvant og nye kom til. For eksempel forsvant både barokkgitaren og lutten og inn kom den moderne seks-strengs gitaren. Gitaren ble det store MÅ HA og instrumentet var sterkt tilstede i alle samfunnslag, fra puben til hoffet. Til og med Napoleon Bonaparte behersket gitaren, etter sigende på veldig høyt nivå.

Ensemblet Nova Vita ønsker å puste nytt liv inn i 1800 talls kammermusikk hvor gitaren hadde en sentral rolle. Nova Vita er et prosjektbasert ensemble som vil gjenskape klangen og det musikalske uttrykket slik det er sannsynlig at det låt på 1800-tallet. Målet er å gjenskape den energien de mener musikken hadde da den var ny og grensesprengende. Ensemblet knytter til seg nasjonale og internasjonale utøvere med høy kompetanse på tidligmusikk, og ledes av Runar Kjeldsberg fra Tønsberg, som siden 2012 har fordypet seg i perioden.

På Eidsfoss hovedgård får tilhørerne to store verk fremført på to gitarer, fiolin og cello. En svært sjelden kombinasjon i dag, men kanskje ikke så sjelden på tidlig 1800 tall. Det ene verket er originalt for denne besetning skrevet av Francois de Fossa. Det andre er en transkripsjon av en trio fra Joseph Haydn som Runar Kjeldsberg selv har transkribert. Å transkribere var veldig vanlig på 1800 tallet, man tok den musikken man ville spille, og spilte den på det instrumentet man hadde.

Musikerne 

Runar Kjeldsberg (klassisk gitar) er fra Tønsberg og har turnert verden rundt og ble blant annet kalt” the Norwegian sensation” under sin Australia turne. Runar Kjeldsberg har som første gitarist i verden spilt inn samtlige kjente soloverk av komponisten Francois de Fossa 1775-1849. Et megaprosjekt som har tatt opp 5 år av Runars musikalske virke. Prosjektet ble støttet av Statens kunstnerstipend og har resultert i 5 CD plater og nesten 4 timer med innspilt og utgitt musikk. Som musikkstudent fikk Runar æren av å studere med Carlo Marchione, Alexis Muzurakis, Gerard Abiton og Jan Erik Pettersen ved noen av de mest prestisjetunge gitarklassene i Europa. Under studiene mottok han flere priser fra internasjonale gitarkonkurranser, som Veria International guitar competition, Niksic international guitar competition og Rovere d ́Oro. Runar Kjeldsberg spiller på en original Gennaro Fabricatore gitar bygget i Napoli i 1830.

Jacob Cordover, (klassisk gitar) er for tiden bosatt i Barcelona. Han har en svært internasjonal karriere. Med opptredener innen et bredt repertoar av musikalske epoker, har hans entusiasme for samtidsmusikk ført til en rekke urfremførelser. Likeså har en sterk interesse for å anvende tidsriktig fremføringspraksis av 1800-tallsmusikk resultert i et stort nummer av opptredener på ulike antikke gitarer.

Cordover “imponerer med sin intuitive musikalitet og perfeksjonerte teknikk» (Leicester Mercury, UK). Som en “ultimat artist” (Adelaide Advertiser, Australia), har han lokket til seg publikum i et titalls land på tvers av fire kontinenter.

Jacobs fremføringer har “demonstrert hvor mye poesi og følelser som kan fremmes ved gitaren i hånd av en mestermusiker slik Jacob Cordover er” (The Mercury, Australia).

Laima Olsson (fiolin) er født i Sverige i 1976, og er nå bosatt i Stavanger. Hun er utdannet ved Musikkonservatoriet i København, Universitetet i Toronto og ved Norges musikkhøgskole, og har deltatt i mesterklasser hos Sergiu Luca i Houston, Lorand Fenyves i Canada og Howard Davies og Andrew Manze i London. Olsson har spilt med Det norske kammerorkester på turneer i Norge, USA og Canada, i Risør Festival Strings. Hun har vikariert i orkestre som Harmonien i Bergen, Århus symfoniorkester, Svenska kammarorkestern i Ørebro, Kringkastingsorkesteret, Oslo filharmoniske orkester og som 3. konsertmester i Trondheim symfoniorkester. I tillegg har hun vært aktiv som kammermusiker ved Lunds kammermusikkselskap, Sorø internasjonale kammermusikkfestival, på Troldhaugen og ved Roerich-museet i Moskva.

Judith-Maria Blomsterberg (cello) Studerte i Lübeck/Tyskland. Under studiene ble hun engasjert som cellist ved Hamburg statsopera, og på dette punktet i livet bestemte hun seg for å vie sitt kunstneriske virke mot historisk musikk og barokkcello. Hun tok mastergrad i Haag hos Jaap ter Linden. Judith Maria Blomsterberg er en meget ettertraktet musiker verden over, og hun spiller stadig vedfestivaler som: Oude Muziek Festival Utrecht, Trigonale /Østerrike, Potsdam Alte Musik Festival, Innsbruck og Barcelona.

Judith spiller med mange forskjellige ensembler, bl.a. Barokksolistene, Ensemble Aurora, Holland Baroque, Nova Vita og Concerto Copenhagen og hennes eget ensemble: Scania Consort som ble startet i 2015. Blomsterberg arbeider for tiden som gjestelærer i barokkcello ved musikkhøgskolen i Malmø, København Kongelige musikkonservatorium og Odense Musikkonservatorium. Hun har deltatt på innspillinger med plateselskap som: PentaTone, alpha, cypress, cpo and Glossa.