Helaften med Winsnes-inspirerte retter og tidsriktig musikk

Jernverkseierparet Peder og Christine Marie von Cappelen inviterer til en helaften i de vakkert restaurerte stuene på Eidsfos hovedgård torsdag 24. oktober kl. 18. Kvelden har et variert program mellom retter inspirert av 1800-tallsforfatteren Hanna Winsnes. Tidsriktig musikk på historiske instrumenter besørges av gitarduoen Nova Vita.

Hanna Winsnes var dikter og forfatter av kokebøker så vel som skjønnlitteratur, og som prestefrue på 1800-tallet er hun også en eksponent for datidens mondene liv. Hanna Winsnes var en nær venninne av Cappelen-døtrene, og var ofte på Eidsfoss i sin ungdom. Denne kvelden serveres  Hanna Winsnes-inspirerte retter under opplesing fra hennes liv.

Billett som inkluderer middag og dessert, kan kjøpes her. Ønsker du et glass vin eller øl til middagen, kan du kjøpe det separat.

Meny

  • Lammefrikasse med høstens grønnsaker og kokte karvepoteter
  • Lun Mor Monsen med vaniljeis og krem

Musikken

Runar Kjeldsberg og Nova Vita er et Tønsbergbasert Ensemble, som spesialiserer seg på den tidlig-romantiske perioden, en tid preget av fransk revolusjon og de påfølgende Napoleonskrigene. Store endringer så man også i musikklivet, og instrumenter forsvant og nye kom til. For eksempel forsvant barokkgitaren og lutten og inn kom den topp moderne seks strengs gitaren (lik den gitaren vi kjenner i dag). Det ble det store mote-instrumentet i alle samfunnslag, fra puben til hoffet. Napoleon selv behersket gitaren, efter sigende på et høyt nivå.

Novo Vita byr på tre tidsriktige musikalske innslag før og mellom rettene.

Nova Vita duo:

Runar Kjeldsberg, kunstnerisk leder og gitar

Jacob Cordover, gitar

Jacob Cordover, for tiden bosatt i Barcelona, innehar en svært internasjonal karriere. Cordover “imponerer med sin intuitive musikalitet og perfeksjonerte teknikk (Leicester Mercury, UK). Som en “ultimat artist” (Adelaide Advertiser, Australia), har han lokket til seg publikum i et titalls land på tvers av fire kontinenter.

Jacobs fremføringer har “demonstrert hvor mye poesi og følelser som kan fremmes ved gitaren i hånd av en mestermusiker slik Jacob Cordover er” (The Mercury, Australia).

Med opptredener innen et bredt repertoar av musikalske epoker, har hans entusiasme for samtidsmusikk ført til en rekke urfremførelser. Likeså har en sterk interesse for å anvende tidsriktig fremføringspraksis av 1800-tallsmusikk resultert i et stort nummer av opptredener på ulike antikke gitarer.

Runar Kjeldsberg er kjent for å fremføre stor virtuos gitarmusikk med stor overbevisning. Hans enorme prosjekt med å spille inn samtlige kjente soloverk av Francois de Fossa ble ferdig høsten 2017. Prosjektet er unikt og det er første gang all de Fossas solomusikk for gitar er samlet som innspilt materiale. Arbeidet med de Fossa har gjort Runar Kjeldsberg til en internasjonalt anerkjent utøver av tidlig 1800-talls musikk på periodeinstrument. Dette har ført til store samarbeider med tidlig-musikere som Barokksolistene, Bjarte Eike, Stefan Lindvall, Laima Olsson og Gunnar Hauge.

 «En blir både imponert og litt satt ut av at en norsk gitarist tar tak i en komponist – som i store trekk var ukjent frem til 1981. For musikken til Francois de Fossa (1775-1849) er usedvanlig behagelig å lytte til. Og det hele presenteres på en meget god måte av Runar Kjeldsberg.»     Trond Eriksen – klassiskcd.blogspot.no

Runar Kjeldsberg har studert under noen av de beste gitarprofessorene i Europa: Carlo Marchione, Gerard Abiton, Alexis Muzurakis og Jan Erik Pettersen. Han har utøvende mastergrad med toppkarakterer og har vunnet flere internasjonale priser for sitt spill.

 ”Kjeldsberg viser et fingerspill som er presist, klokkeklart og virtuost. Han gir hver eneste note den oppmerksomheten den skal ha – og den musikalske formen Kjeldsberg gir musikken er utsøkt. Dette er med andre ord et imponerende stykke arbeid som er utført.”             Trond Eriksen – klassiskcd.blogspot.no