Foredrag om ildstedenes historie – Eidsfoss Jernverksmuseum 4. juni kl 14

Under årets pinsetreff, inviterer Jernverksmuseet på Eidsfoss til foredrag om ildstedenes historie og energieffektivitet. Dette er et brennhett tema, etter en vinter med energikrise og skyhøye strømpriser. Omgivelsene på Jernverksmuseet, som viser fram en av landets største samlinger av støpejernsovner fra jernverksstedets rike industrihistorie, er perfekt egnet for å se på hvor effektive og bærekraftige de gamle ovnene egentlig var.

I Norge og Europa er det bevart ovner og andre ildsteder som er flere tusen år gamle. Men ingen steder finnes det en «autorisert» ildstedshistorie. I Norge blir utviklingen av ildstedet oftest beskrevet med hypotesen «åre, peis, ovn». Den hypotesen er fortsatt omstridt. Et annet spørsmål er energieffektivitet. Når dette diskuteres, gir ovnsbransjen bare terningkast 6 til «nye ovner». Er det så selvsagt? Undersøkelser gjort blant annet hos Sintef i de siste tiår, viser at de «gode, gamle» støpejernsovnene har mindre utslipp enn forventet. Hva kan det bety for oss og bruken av slike ovner i dag?

Kr. 50,- vipps eller kontant

Foredragsholder er Petter Øijord, som har bakgrunn fra jernindustri og arbeid med klima- og miljøspørsmål. Han har vært rådgiver for Næs Jernverksmuseum og andre ovnssamlinger. Øijord er i dag pensjonist og skriver om ildsteder for magasinet Norske Hjem. Foredraget har Øijord tidligere holdt på Næs jernverksmuseum ved Tvedestrand.