Tekst og bilder: Kim Hjardar

Trodde du vikingene var kledd i pels og skinn, og at klærne var farget brunt, grått eller beige? Vikingliv – Sverdsiden og spinnesiden, er en utstilling der vi viser våre tolkninger av drakter, våpen og gjenstander basert på arkeologiske funn og nyere forskning satt inn i en beskrivende sammenheng.

vikingsko

 

Vi som står bak utstillingen ønsker å vise at vikingtiden også var en fargerik og motebevisst tidsalder. Dette er en fin mulighet til å samle arbeidene fra noen av fylkets beste tekstilkunstnere og håndverkere på området. Store og små ønskes velkommen til en annerledes utstilling den 17. og 18. oktober fra kl 12 – 17 på Eidsfoss Hovedgård.

 

Om Vikingene og det du kan se på utstillingen

Vikingene levde i et lagdelt samfunn hvor styrke og våpenferdigheter, slekt, vennskapsforbindelser og kontroll med jord definerte deres muligheter, status og rettigheter. De elsket mote, smykker og flotte klær, og viste gjerne frem sin rikdom.

Vikingtidens mennesker var svært opptatt av å ta seg godt ut. Fra arkeologiske kilder, sagaer og skaldekvadene, og spesielt eddadiktet Rigstula, vet vi at et godt og velstelt utseende var idealet for menneskene i bondestanden og overklassen. En voksen mann måtte ha skjegg, fordi det var selve symbolet på manndom. Både hår og skjegg skulle være velstelt. Kvinnenes hår var ofte langt. Det ble trolig satt opp i en knute bak hodet, og knuten kunne være utsmykket med fargede bånd, som var flettet inn i håret. Kvinnene kunne også bære tørklær av blant annet lin på hodet.

Funn fra bla. Birka i Sverige og Hedeby i Tyskland tyder på at kvinnedrakten bestod av flere lag, som serk, overkjole, selekjole, jakke, forkle og slep. Kvinnedraktene i utstillingen har utgangspunkt i en tolkning av den østskandinaviske stilen. Funn tyder på at vikingmannen bar lin- eller ullskjorte, ullkofte eller jakke/kaftan, lin- eller ullbukser som kunne være alt fra meget trange og smale til å inneholde metervis av stoff. Draktene i utstillingen er tolkninger av henholdsvis østskandinavisk (Birka) og vestskandinavisk (Thorsbjerg, Viborg) draktskikk.

Det vil også være mange våpen å se i utstillingen. Våpen er velegnede til å billedliggjøre menneskesinnets grunnleggende angst og fascinasjon for skillet mellom liv og død, makt og maktesløshet. Våpen gjorde en til en voksen mann, skilte den frie mann fra trellen og hevet krigeren over andre menn. Våpnene er rekonstruksjoner basert på arkeologiske funn.

vikingsølvbolle

vikingsverd
Bilde 1: Håndlagde sko etter et funn fra dagens Russland viser at vikingene var flinke håndverkere
Bilde 2: Sølvbegeret er en kopi av et beger fra Lejre i Danmark som er datert til 900-tallet
Bilde 3 : Kopi av et praktsverd fra vikingtiden. Originalen er funnet på Egge i Trøndelag og datert til rundt 950