Sarahkkas – samisk urfolksfestival 16-18 juni

Sáráhkkás samisk urfolksfestival er et sted hvor mennesker møtes på tvers av kulturer. Det blir konserter med kjente samiske artister. Georg Buljo er joiker, musiker og komponist. Kajsa Baltos urkraft møter det moderne i hennes sjelfulle musikalske utrykk. Elin & The woods, den samiske sangeren/ komponisten og joikeren Elin Kåven er fra Karasjok. Lars Henrik Blind fra Karesuando, tradisjonell joiker fra Sápmi, og Xavier Valverde er en boliviansk sanger og poet. Møt gruppen Xavier Valverde Quarteto.

I tråd med samisk mattradisjon blir det laget mat fra bunnen av. Det samiske tradisjonelle festmåltidet bidoš serveres på kafeen i helgen. Du kan bla kjøpe vegetarmat, kaker, kaffe og brus.

Det er mange spennende personligheter som kommer. Máret Rávdná Buljo er født inn i en reinsdriftsfamilie. Hun vil holde workshop om samiske mattradisjoner. “Og ære blod og bein”. I følge Máret Rávdna finnes det mye lærdom, både etikk og bærekraft i den samiske matkulturen. Hun er den hittil yngste til å vinne Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Hva med å lære grønland maskedans med Elisabeth Heilmann Blind? Tradisjonen “Uaajerneq” maskedans er 3000-4000år. Agnete Kristoffersen er seniorforsker. Hun holder foredrag som samisk folkemedisin. Har du lyst å lære å joike? Ingá Márja Sarre skuespiller og joiker fra Kautokeino underviser urstemme, joikekurs. Eller hva med å bli med på Sol-seremoni med Sol fra Colombia. Det blir vannseremoni for Moder Jord med maori sjaman Erena og Jessica Ullevålseter.

Det blir paneldebatt om det Hellige i naturen. Hva er det hellige i naturen i det samiske og hva er det hellige i det nordiske med Professor Per Ingvar Haukeland og flere tilstede. På festivalen blir det dialog om miljøvern med Jonas Kittelsen med flere.

Årets tema: Det hellige i naturen

Under årets festival handler det om å gjenfinne urkulturens forhold til naturen ved å rette fokus på Moder Jord, dyr, planter og alt liv som som er forbundet med skapelse og frembringelse.

Hvordan opplever dagens moderne menneske naturen? Vår egen indre natur i møte med det ytre landskap? På festivalen kan du dele dine erfaringer med andre. Her har du muligheten å skape, bringe glede eller bare være i øyeblikket. Se her for mer informasjon om alt som skjer på festivalen.

Billetter finner du her.