Marianne Sørensen forteller om Hanna Winsnes på kroa 8. mars kl. 18
I år markerer vi 8.mars på Eidsfoss med en kjent og kjær kvinneskikkelse fra husholdningshistorien. Inngang 50,- Kun vipps.
«Hanna Winsnes ble født i Drammen i 1789. Hennes far var borgermester i byen. Hanna var med andre ord født inn i en bedrestilt embetsmannsfamilie. Ved farens død mistet familien sine inntekter, og flyttet noe år til morens familie i København som var hun ulykkelig i hele sin barndom på grunn av sykdom og foreldrenes bortgang. Hanna var flere ganger på besøk på Eidsfoss hovedgård hos verkseierfamilien Cappelen. Hun knyttet seg som ung jente sterkt til Cappelens to døtre, tvillingsøstrene Anne Cathrine, «Trine» og Petronelle «Petra», men også til «mor Cappelen», altså Marie Christine Cappelen. Sammen fikk de et sterkt vennskapsbånd gjennom blant annet å skrive dikt og gåter til hverandre. Kanskje var denne leken med på å gi Hanna Winsnes’ mestringsfølelse og lyst til å bli forfatter.
Hanna Winsnes ettermæle er dominert av hennes husholdningskunnskap og kokebokforfatterskap. Da Hanna var 25 år gammel, traff hun Paul Winsnes som studerte teologi. Han var fem år yngre enn henne og de giftet seg av kjærlighet. Det gode ekteskapet førte til mange barn og et spennende, hektisk liv i flere prestegårder i Norge.
Museumspedagog i Vestfoldmuseene, Marianne Sørensen, har gjennom flere år formidlet om Hanna Winsnes, hennes liv som prestefrue på Tanum gård i Brunlanes i Vestfold og som forfatteren «Hugo Schwartz» som ble veldig populær for sitt forfatterskap. Hanna skrev barnebøker, romaner, dikt og gåter under pseudonym, i en tid da kvinner ikke skrev bøker, og overraskelsen ble stor da Hanna røpet hvem hun var.
Hanna Winsnes er mest kjent for boken «Lærebok i de forskjellige Grene av Husholdningen», som gir oss god innsikt i husholdningen hos – riktignok – bedrestilte familier på 1800-tallet. Men hun tenkte også på de mindre bemidlede familiene. I 1857 ga hun ut «Husholdningsbog for fattige familier» og i 1862 «Husholdningsbog for tarvelige familier», da var hun allerede en renommert forfatterinne under eget navn.
Kom og hør Marianne Sørensen fortelle mer om denne fascinerende kvinnen fra 1800-tallet, den 8.mars i peisestua på Gamle Eidsfoss kro – som tilbyr salg av enkel servering under arrangementet.