Skip to Content
Laster Arrangementer

Foredrag ved Per Halvor Sælebakke – «Koboltblått og Rinmansgrønt. Gamle teknikker for å fastslå innholdet i malmer og ertser.»

Foredrag ved Per Halvor Sælebakke Kl. 15.00-16.00 Lørdag 16. Juni på Eidsfoss, i den gamle spisesalen til Eidsfos Verk!

Dette er helgen der de «steingale» møtes  til årets geologitreff på Eidsfoss.  Lørdag 16.juli holder Per Halvor Sælebakke foredrag om koboltblått og rinmansgrønt. En presentasjon av gamle probermetoder for å fastslå metallinnhold i ertser og malmer. Foredraget holdes i gamle spisesalen, Eidsfos Verk. Inngang fra verksområdet.

«Ved hjelp av et blåserør, et talglys, en bit platinatråd, en kullbit og noen reagenser var det mulig å bestemme metallinnhold og forbindelser i mineraler, malmer og ertser. De forskjellige metalloksidene gir ulike farger. Et lite korn koboltmalm farger ei boraxperle knall blå og blyglans varmet på en kullbit gir et gult oksidbelegg. Blåserørsteknikken utviklet seg utover 1700 tallet og nådde sin høyde i Sverige med Jöns Jacob Berzelius sin kjente avhandling om bruk av blåserøret i 1820.  Teknikkene ble ført videre og perfeksjonert ved Bergakademiet i Freiberg.  Det var viktig å kunne utføre analysene i felten for slippe transport av mengder av stein til et laboratorium med datidens begrensninger for transport.  Presentasjonen viser flere enkle analyser.» 

Dette er ikke et foredrag spesielt for geologer og kjemikere, her vil alle ha glede av å se spektakulære reaksjoner med fine farger. 

Billetten kjøpes ved inngangen eller i jernverksmuseet og gir da også tilgang til utstillingen. Kr. 50,- Arrangementet er et samarbeid mellom Jernverket Eidsfoss og Eidsfoss Industrihistoriske Samlinger.

 

 

image description
Back to top