Skip to Content
Laster Arrangementer

Konsert og foredrag på Hallen etter tog, is og taler

Konsert med Torgeir Waldemar og foredrag på Hallen etter tog og taler

Etter at toget fra Varden har ankommet Verkstedstranda, og man er ferdig med taler og is, kan du være med på foredrag og konsert i det gamle forsamlingshuset Eidsfoss hall. Frank Meyer fra Kongsberg bergverksmuseum forteller om skulking, fyll, tjuveri og arbeideropprør på Næs jernverk. Så byr Torgeir Waldemar på følsom, men upolert og brutalt ærlig Americana. Inngang Hallen: 150-, kun vipps.

Velkommen til første mai på Eidsfoss.

Program

Kl 13: tog fra Varden til Hallen med kamprop, faner, bannere og plakater – ta gjerne med egne!

Kl 13.20: Eidsfoss Landhandel, Hof Hornmusikk spiller, allsang Internasjonalen

Kl 14: Taler, is til barna og aktiviteter på Verkstedstranda. Salg av kaffe og kaker/is

Kl 16: Foredrag med Frank Meyer på Hallen «Skulking, fyll, tjuveri og arbeideropprør på Næs jernverk».

Kl 17 : Konsert på Hallen med Torgeir Waldemar

 

Frank Meyer: «Skulking, fyll, tjuveri og arbeideropprør på Næs jernverk».

Frank Meyer, Kongsberg bergverksmuseum (tidl. Næs jernverksmuseum),  forteller fra Næs jernverks arbeiderhistorie. Jernverket opplevde svært gode tider fra midten av 1700-tallet. Samtidig økte forskjellene i de materielle levekåra mellom «øverst» og «nederst» i verkssamfunnet. Hvordan reagerte arbeiderne på denne utviklingen? Med bakgrunn i Næs jernverks justisprotokoll forteller Frank Meyer om arbeidernes ulike reaksjoner i møte med høyere arbeidspress og en dramatisk forverring av arbeiderfamilienes levekår.

Meyer er en tysk-norsk historiker med lang fartstid i både arkiv- og museumssektoren i Norge, som dr.art. fra Universitetet i Oslo (2001) og dr.phil. fra Universität Greifswald (1997). Han har vært førstearkivar og avdelingsleder ved Riksarkivet i Oslo, daglig leder for Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek med redaktøransvar for tidsskriftet Arbeiderhistorie, innehatt professorstilling ved Høgskolen i Oslo og jobbet som historiker og prosjektleder ved Næs jernverksmuseum i Tvedestrand. Fra mai 2024 er han avdelingsleder ved Bergverksmuseet på Kongsberg.

Torgeir Waldemar: Intim konsert

Torgeir Waldemar har spilt på SXSW i Austin, turnert Europa rundt, vært på Lindmo, fylt Rockefeller og spilt for en fullsatt sal i Den Norske Opera med strykere, band og dansere.
Nå fjerner Torgeir all unødvendig staffasje og reiser ut alene uten annet selskap enn en banjo og en gitar. Norgesturneen starter i september og Waldemar skal gjennom høsten besøke klubber og kulturhus, i bygder og byer, gjennom vårt langstrakte land. Bli med inn til en intim aften med følsom, men upolert og brutalt ærlig Americana. Direkte, oppriktig og usminket, her finner du Torgeir Waldemar.

image description
Back to top