Skip to Content
Laster Arrangementer

Jernbanehistorisk seminar

Godsvogner og livredningsbøyer

18. juni kl 13 er det duket for årets Jernbanehistorisk seminar. Seminaret er på Snekkerverkstedet, i Jernverksmuseets utstilling Fremtidstoget. I år kommer foredragsholdere fra Norsk jernbanemuseum og Vestfoldmuseene og forteller om spennende jernbanerelaterte temaer.

Kl. 13-13:30. Godstransport med jernbanen, Bjørg Eva Aasen, Norsk jernbanemuseum

Godstransport med jernbanen har fått liten oppmerksomhet i form av publikasjoner til tross for dens betydning for overgangen fra sjølforsyning og naturalhusholdning til salgsjordbruk og pengehusholdning og for omleggingen i jordbruket på 1800-tallets siste halvdel.

Kl. 13:30-14:00. Nasjonal verneplan for rullende materiell, Ellen Sletvold, Norsk jernbanemuseum

Nasjonal verneplan for rullende materiell i jernbanen er knyttet til den nye tilskuddsordningen som Norsk Jernbanemuseum har til Kulturminner i jernbanen. Sletvold er samlingsansvarlig på Norsk jernbanemuseum på Hamar og har fagansvaret for det som er av samlinger i museet.

Kl. 14-15. Kaptein Dønvigs livredningsbøie og Eidsfoss verk, Hilde Woxen Stormark, Vestfoldmuseene

Eidsfoss verk ble et rent støperi på slutten av 1800-tallet. Det var en stor omstilling av kompetanse og teknologi, som også gjorde det mulig å satse på innovative utviklingsprosjekter. Kjente Eidsfoss-produkter fra støperitiden er hovedsakelig støpejernsovner, landbruksredskap, husgeråd og jernbanevogner.  Men at de også var på ballen når det gjaldt å produsere et revolusjonerende sjøredningsutstyr, er det ikke så mange som kjenner til.

Inngang: 100,-

image description
Back to top